Gå direkt till sidans innehåll

Kommunrankningen presenteras i samarbete med

Minimera klimatpåverkan från kommunens matserveringar

Aktuell Hållbarhets logga för Sveriges Miljöbästa kommun
Indikator SE. 2.andelar. 54

Fråga: Har kommunen ett systematiskt arbete för att minska klimatpåverkan från livsmedel i kommunens matserveringar (förskola, skola, äldreboende och liknande)?

Maten står för ungefär en fjärdedel av människans klimatpåverkan och är i likhet med transporter ett självklart område att åtgärda för att minska utsläppen. Kött, framför allt nötkött, brukar utpekas som en miljöbov. Av hälsoskäl rekommenderas fisk, men många av världens fiskbestånd hotas av överfiske och dioxinhalten i exempelvis strömming är hälsofarligt hög. Åtgärder kan vara att laga vegetariskt eller att blanda ut kötträtter med vegetariska alternativ som bönor och linser. Men även att ta vara på maten och minska matsvinnet är betydelsefulla insatser. Huvudsaken är att arbetet resulterar i minskad klimatpåverkan. Experter beskriver därför vikten av mätningar för att kommunerna ska kunna se hur åtgärderna bör genomföras för att uppnå bästa resultat.

Krav som måste uppfyllas för Ja: Arbetet ska vara dokumenterat och allmänheten ska kunna ta del av det. Arbetet ska innefatta mätning av klimatpåverkan där en minskning ska kunna påvisas. Även upphandlade matserveringar ska inkluderas. Arbetet ska vara aktuellt, pågående och med regelbunden uppföljning.

Fråga: Har kommunen ett systematiskt arbete för att minska klimatpåverkan från livsmedel i kommunens matserveringar (förskola, skola, äldreboende och liknande)?

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Ja 2021 56
1 Ja 2022 57
2 Ja 2023 51
3 Ja 2024 50
4 Ja 2025 56
5 Nej 2021 26
6 Nej 2022 23
7 Nej 2023 23
8 Nej 2024 19
9 Nej 2025 20
10 Ej svar 2021 18
11 Ej svar 2022 20
12 Ej svar 2023 26
13 Ej svar 2024 31
14 Ej svar 2025 24
Datakälla: Aktuell Hållbarhets enkät

Kommentar

Antalet Ja-svaren har ökat något men det kan bero på den högre svarsfrekvensen. Att det finns ett aktivt arbete i kommunerna är dock uppenbart. Allt fler uppger att de jobbar mer heltäckande med mätning och uppföljning för att på så sätt minska svinnet. Även granskning av matsedlar och ändring av recept för att reducera klimatpåverkan är återkommande svar från kommunerna. De uppger även att arbetet med matsvinn har lett till andra goda effekter som ökad utsortering och återvinning av brännbart avfall samt lägre kostnader för råvaror och hantering av avfall.

Svar per kommun

Minimera klimatpåverkan från kommunens matserveringar

Indikator SE. 1. 54

Fråga: Har kommunen ett systematiskt arbete för att minska klimatpåverkan från livsmedel i kommunens matserveringar (förskola, skola, äldreboende och liknande)?

Uppdaterad: 2025-09-30