Gå direkt till sidans innehåll

Kommunrankningen presenteras i samarbete med

Ekologiska livsmedel

Indikator SE. 2.andelar. EMC

Nyckeltalet visar hur mycket av kommunens livsmedel procentuellt som är ekologiska. Kommunerna behöver öka sin andel ekologiska livsmedel för att bidra till att kemiska bekämpningsmedel minskar. De ekologiska jordbruken bidrar också till rikare natur i form av mer värdefulla växter, insekter och fågelarter.

Andel inköpta ekologiska livsmedel i kommunens egen verksamhet

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)
0 Skövde 2013 11
1 Skövde 2014 18
2 Skövde 2015 25
3 Skövde 2016 21
4 Skövde 2017 20
5 Skövde 2018 22
6 Skövde 2019 23
7 Skövde 2020 23
8 Skövde 2021 24
9 Skövde 2022 24
10 Skövde 2023 23
11 Skövde 2024 22
Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

I år får återigen Örebro högst poäng då 67 procent av kommunens inköpta livsmedel var ekologiskt. De senaste åren har andelen inköpta livsmedel som varit ekologiska minskat i Sveriges kommuner. Medel för de svarande kommunerna ligger på 25 procent jämfört med 27 förra året, och 29 året innan dess. En anledning till minskningen kan ha varit att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även närproducerat och svenskt. Även inflation och höga livsmedelspriser kan ha påverkat inköpen av ekologiska livsmedel.

Uppdaterad: 2025-10-24