Gå direkt till sidans innehåll

Kommunrankningen presenteras i samarbete med

Reningssystem för mikroföroreningar

Indikator SE. 1. 103

Fråga: Har kommunen installerat ett reningssystem för mikroföroreningar, (exempelvis läkemedel) i kommunens avloppsvatten? (Ny)

Mikroföroreningar som till exempel läkemedel, hygienprodukter, hormoner och industrikemikalier i avloppsvattnet är i dag ett stort problem. Trots att allt fler studier visar att organiska mikroföroreningar kan ge upphov till oönskade biologiska effekter i vattenmiljöer, är det få kommuner som infört reningssystem i kommunerna. Flera av dessa ämnen hamnar i dag i vattendrag, sjöar och hav via vatten från avloppsreningsverk. Att få kommuner skulle svara ja på denna fråga var vi medvetna om men vi vill med denna fråga ta reda på hur kommunerna arbetar med detta och om det finns någon plan för framtiden.

Krav som måste uppfyllas för Ja: Arbetet ska vara dokumenterat och allmänheten ska kunna ta del av det.

Fråga: Har kommunen installerat ett reningssystem för mikroföroreningar, (ex. läkemedel) i kommunens avloppsvatten?

Rad-id Mätområde Datum Värde

0

Herrljunga

2024

Ej svar

Datakälla: Aktuell Hållbarhets enkät

Kommentar

14 kommuner uppger att de har installerat ett reningssystem för mikroföroreningar. 12 kommuner menar att arbetet har påbörjats. Helsingborg, Kristianstad, Linköping, Mörbylånga, Lindesberg, Ronneby, Simrishamn, Smedjebacken, Tibro, Tierp, Tomelilla, Torsås, Vadstena och Vilhelmina är de kommuner som har installerat reningssystemet. Uppsala är en av de 12 kommuner som har börjat planeringen av detta. De uppger att det inom en tioårsperiod ska finnas sådan rening på plats för kommunens 200 000 invånare. Även bland de som svarar nej finns planer. Varberg är en kommun som gjort långtgående tester men inget beslut om att införa ett sådant reningssystem finns.

Uppdaterad: 2024-11-19