Gå direkt till sidans innehåll

Kommunrankningen presenteras i samarbete med

Möjlighet att använda avfallssystemet

Indikator SE. 1. 102

Fråga: Har kommunen ett systematiskt arbete för att alla medborgare i kommunen ska ges möjlighet att använda avfallssystemet? (Ny)

Det ska vara lätt att göra rätt – är ett talspråk som görs sig väl gällande just avfallssystemet. Är det svårt att slänga klibbiga plastförpackningar är det lätt att de hamnar i brännbart. Det är upp till fastighetsinnehavaren hur avfallsinsamlingen ska lösas, till exempel genom ett gemensamt utrymme i fastigheten, kärl på gården, miljöhus, underjordsbehållare, sopsug eller liknande. Kommunen kan dock föreskriva hur utrymmen, behållare och andra anordningar som används för avfall ska utformas och skötas. Kommunen tillhandahåller kärl till soprummet för såväl matavfall som de olika förpackningsavfallen. Vi vill med denna fråga se hur långt kommunerna har kommit i detta arbete.

Krav som måste uppfyllas för Ja: Avfallssystemet, det vill säga återvinningssystemet, ska vara inkluderande för alla. Det ska vara tydligt med information på flera språk, alla oberoende längd, funktionsnedsättning, rullstol, barnvagn och så vidare, ska kunna ta sig in och fram och ha möjlighet att lägga avfallet i rätt avfallskärl (ej tunga lock/ej högt uppsatta sorteringskärl/ inkastluckor). Arbetet ska vara dokumenterat och allmänheten ska kunna ta del av det.

Fråga: Har kommunen ett systematiskt arbete för att alla medborgare i kommunen ska ges möjlighet att använda avfallssystemet?

Poäng: 1p för Ja/0p för Nej eller Ej svar.

Rad-id Mätområde Datum Värde

0

Mörbylånga

2024

Ja

Datakälla: Aktuell Hållbarhets enkät

Kommentar

Lite mer än en tredjedel av Sveriges kommuner uppger att de har ett systematiskt arbete för att avfallssystemet ska vara inkluderande och alla ska kunna använda det. 2024 var första året som frågan ställdes, och det går därför inte att jämföra med tidigare år.

Uppdaterad: 2024-10-03