Gå direkt till sidans innehåll

Kommunrankningen presenteras i samarbete med

Minimera klimatpåverkan från kommunens matserveringar

Indikator SE. 1. 54

Fråga: Har kommunen ett systematiskt arbete för att minska klimatpåverkan från livsmedel i kommunens matserveringar (förskola, skola, äldreboende och liknande)?

Maten står för ungefär en fjärdedel av människans klimatpåverkan och är i likhet med transporter ett självklart område att åtgärda för att minska utsläppen. Kött, framför allt nötkött, brukar utpekas som en miljöbov. Av hälsoskäl rekommenderas fisk, men många av världens fiskbestånd hotas av överfiske och dioxinhalten i exempelvis strömming är hälsofarligt hög. Åtgärder kan vara att laga vegetariskt eller att blanda ut kötträtter med vegetariska alternativ som bönor och linser. Men även att ta vara på maten och minska matsvinnet är betydelsefulla insatser. Huvudsaken är att arbetet resulterar i minskad klimatpåverkan. Experter beskriver därför vikten av mätningar för att kommunerna ska kunna se hur åtgärderna bör genomföras för att uppnå bästa resultat.

Krav som måste uppfyllas för Ja: Arbetet ska vara dokumenterat och allmänheten ska kunna ta del av det. Arbetet ska innefatta mätning av klimatpåverkan där en minskning ska kunna påvisas. Även upphandlade matserveringar ska inkluderas. Arbetet ska vara aktuellt, pågående och med regelbunden uppföljning.

Fråga: Har kommunen ett systematiskt arbete för att minska klimatpåverkan från livsmedel i kommunens matserveringar (förskola, skola, äldreboende och liknande)?

Rad-id Mätområde Datum Värde
0 Årjäng 2021 Nejᆞ0 poäng
1 Årjäng 2022 Jaᆞ1 poäng
2 Årjäng 2023 Jaᆞ1 poäng
3 Årjäng 2024 Jaᆞ1 poäng
4 Årjäng 2025 Jaᆞ1 poäng
Datakälla: Aktuell Hållbarhets enkät
Uppdaterad: 2025-09-30