Fråga: Har kommunen ett systematiskt arbete för att minska klimatpåverkan från livsmedel i kommunens matserveringar (förskola, skola, äldreboende och liknande)?
Maten står för ungefär en fjärdedel av människans klimatpåverkan och är i likhet med transporter ett självklart område att åtgärda för att minska utsläppen. Kött, framför allt nötkött, brukar utpekas som en miljöbov. Av hälsoskäl rekommenderas fisk, men många av världens fiskbestånd hotas av överfiske och dioxinhalten i exempelvis strömming är hälsofarligt hög. Åtgärder kan vara att laga vegetariskt eller att blanda ut kötträtter med vegetariska alternativ som bönor och linser. Men även att ta vara på maten och minska matsvinnet är betydelsefulla insatser. Huvudsaken är att arbetet resulterar i minskad klimatpåverkan. Experter beskriver därför vikten av mätningar för att kommunerna ska kunna se hur åtgärderna bör genomföras för att uppnå bästa resultat.
Krav som måste uppfyllas för Ja: Arbetet ska vara dokumenterat och allmänheten ska kunna ta del av det. Arbetet ska innefatta mätning av klimatpåverkan där en minskning ska kunna påvisas. Även upphandlade matserveringar ska inkluderas. Arbetet ska vara aktuellt, pågående och med regelbunden uppföljning.