Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration
Rankningen visar hur mycket av kommunens livsmedel procentuellt som är ekologiska. Kommunerna behöver öka sin andel ekologiska livsmedel för att bidra till att kemiska bekämpningsmedel minskar. De ekologiska jordbruken bidrar också till rikare natur i form av mer värdefulla växter, insekter och fågelarter.
Nyckeltalet ger maximalt två poäng till den bästa kommunen, därefter viktas poängen utefter sjunkande andel.
Andel inköpta ekologiska livsmedel i kommunens egen verksamhet
Trend: | ![]() |
Senaste värdet: | 15 % (2019) |
Utgångsvärde: | 18 % (2015) |
83 procent av alla Sveriges kommuner får poäng beroende på hur stor andel ekomat som köps in. I år får Örebro högst poäng (2 p.), då 71 procent av kommunens livsmedel är ekologiskt. Medel för de svarande kommunerna ligger på 30 procent.
Förra året minskade andelen ekologiska livsmedel för första gången efter en längre uppåtgående trend, men ökade i år igen. En anledning till minskningen kan ha varit att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även närproducerat och svenskt. Pandemin kan också ha påverkat de senaste årens siffror.
![]() |
>60 % |
![]() |
35–60 % |
![]() |
20–35 % |
![]() |
10–20 % |
![]() |
<10 % |