Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kontakt

Annonsera

Kommunrankning 2022

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommunrankningen presenteras i samarbete med

IT-produkter med längre livstid

Sveriges miljöbästa kommun

Forskningsstudier visar på bristande återvinning av elektronik. Ett stort antal mobiler och datorer återanvänds eller återvinns inte. Ett stort problem är att elektronik samlas på hög i hemmet eller på kontoret på grund av okunskap av att ”tömma” produkten på data. Vi vill därför ta reda på om och hur kommunerna arbetar med detta. Även i denna fråga krävs det att det görs mätningar som visar att arbetet ger resultat.

Krav: Arbetet ska vara dokumenterat och allmänheten ska kunna ta del av det. Arbetet ska innefatta hela den kommunala verksamheten, även de kommunala bolagen. Det ska finnas mätningar som visar att konsumtionen minskar. Arbetet ska vara aktuellt, pågående och med regelbunden uppföljning.

Fråga: Har kommunen ett systematiskt arbete för IT-upphandling som innefattar krav på längre livslängd och möjligheter att återanvända IT-produkter inom kommunens verksamheter? (Ny)

Datakälla: Aktuell Hållbarhets kommunenkät

Kommentar

Av de som svarat på frågan har 31 procent arbetat för att IT-upphandlingar ska innefatta krav på längre livstid och återanvändning. Frågan ställdes för första gången år 2022, och det finns därför inga tidigare år att jämföra med i diagrammet.

Dela artikeln: